On podem aconseguir troncs per fer pionerisme?

Tots els agrupaments organitzem un dia o altre activitats de pionerisme, activitat tradicional de l’escoltisme consistent en la construcció d’instal·lacions per al campament, com ara bancs, taules, cabanes, ponts, papereres o pals per banderes. Habitualment utilitzem materials propis del bosc, especialment troncs encaixats i lligats amb cordes i cordills. El pionerisme ens permet fer treball per projectes en plena natura i desenvolupar habilitats de fusteria, nusos i lligades.

Però no sempre és fàcil aconseguir els troncs que necessitem. Cal que tinguem clar que mai podem talar arbres o branques sense permís del propietari del bosc, sigui aquest públic o privat. El que hem de fer és assabentar-nos de qui és el propietari dels boscos propers per demanar-li si ens en pot cedir.

De qui és el bosc?

En el següent mapa podeu veure els municipis de Catalunya a on hi ha boscos públics, i de quin tipus de propietari públic són. També estan indicades les ubicacions dels terrenys d’acampada de Campaments i Més. Tota l’àrea de color blanc són boscos privats.

Desarrega't el mapa de boscos públics de Catalunya (9,2 MB)

               

font: Forestal Catalana

 També us podeu descarregar la cartografia en formats MMZ (MiraMon), SHP (ESRI) i KMZ (Google) aquí.

 

Què fem per aconseguir troncs?

Segons quin tipus de boscos hi hagi a l’entorn del nostre terreny d’acampada, haurem de seguir unes passes o unes altres per mirar d’aconseguir els troncs:

  • Si es tracta de boscos privats, preguntem al propietari del nostre terreny d’acampada si ell, o algun veí conegut, ens pot proporcionar fusta dels boscos propers.
  • Si hi ha boscos públics prop de nostre terreny, demanem-li a l’ens públic propietari dels boscos. Acostumen a ser boscos propietat dels Ajuntaments, Entitats Menors Descentralitzades, o d’algun consorci o mancomunitat de municipis.
  • Si el propietari o l’Ajuntament no ens en pot proporcionar, es poden demanar a Forestal Catalana, empresa pública de la Generalitat que té dos centres logístics a on ens poden proporcionar troncs: un d’ells a Tremp (Pallars Jussà) i l’altre a Cercs (Berguedà). Fins i tot ens poden ajudar en el transport dels troncs, si el nostre terreny no està massa lluny d’aquests centres logístics. També és possible que ens puguin proporcionar fusta a prop del nostre terreny d’acampada si estem a la zona del Pirineu, que és d’on provenen el seus troncs.
  • En darrer terme, si no hem aconseguit que ningú ens proporcioni troncs, sempre ens queda l’opció de comprar els troncs a una serradora propera, a preu de mercat.

 

Bona sort amb les construccions!

 

Informació sobre pionerisme: