Fem encara més ecològics els campaments!

Arriba la temporada de campaments d’estiu i un gran nombre d’infants i joves passaran uns dies envoltats de natura amb els seus companys i companyes.

Els campaments de per si ja impliquen respecte per la natura i cura de l’entorn però si tenim en compte alguns aspectes aconseguirem viure uns campaments 100% ecològics!

Residus

Un dels grans reptes de l’ecologisme són els residus. El funcionament de la societat d’avui en dia ens posa difícil aconseguir ser sostenibles en aquest àmbit però sempre hi ha accions que podem realitzar per minimitzar el nostre impacte.

El concepte de les 3 Erres segueix sent totalment vàlid per treballar la reducció i gestió dels residus:

Reduir

L’acció més ecològica quant a residus és no consumir-ne. Avui en dia hi ha moltes tendències com l’ús de bosses de roba quan anem a comprar o l’elecció de productes poc envasats.

Abans de marxar de campaments podem pensar amb tot el grup idees per minimitzar l’ús de productes que generin residus per així preparar-nos prèviament: necessitarem portar envasos reutilitzables per anar a comprar? Com podem trobar a la zona productes sense envasar? Podem prescindir d’algunes compres de material per a realitzar les activitats?

Reutilitzar

Tot i que intentem reduir aquest consum al màxim, sempre hi haurà residus i envasos que no podrem evitar. En aquests casos cal deixar anar la imaginació i intentar buscar nous usos a aquests objectes. A més, si estem de campaments segur que ens faran servei per un munt d’activitats i tallers.

 

Reciclar

Si finalment després de reduir i reutilitzar encara ens quedem amb residus, cal reciclar-los correctament.

Els haurem de separar degudament i dipositar-los en el contenidor que pertoqui. Si tenim dubtes d’on va algun residu en concret consultem-ho per no equivocar-nos.

Recordeu també que en molts pobles i ciutats de Catalunya s’ha implementat la recollida de residus a través del sistema «Porta a Porta»; en aquests casos cal preguntar a l’Ajuntament el funcionament de recollida per adaptar-nos-hi durant els campaments.

Aigua

L’aigua és un bé molt preuat per a la vida i que utilitzem per molts usos diferents. En general podem posar atenció en aquests aspectes:

- Els rius: si tenim un riu a prop la prioritat és no abocar-hi residus ni aigües brutes. Si utilitzem aquesta aigua per rentar els plats i dutxar-nos cal utilitzar sempre sabons biodegradables i no abocar-los directament al riu; utilitzarem cubells d’aigua i abocarem el sobrant a la llera perquè la terra pugui filtrar-ne els residus.

- Si el terreny disposa d’instal·lacions, farem un ús responsable de l’aigua. Només utilitzarem la que sigui realment necessària i mai deixarem aixetes obertes si no les estem fent servir.

- Durant els campaments d’estiu la calor pot ser intensa i una refrescada sempre ens aniria bé. Si no tenim un riu o piscina on anar-nos a banyar podem remullar-nos amb la mànega del terreny però cal que ho fem amb prudència i intentant malbaratar poca aigua.

Latrines

Un altre punt important de producció de residus són els vàters.

Si el terreny disposa d’instal·lacions evitarem tirar productes que els puguin embussar i que dificultin el procés de depuració de l’aigua com les tovalloletes, tampons i compreses, palets de les orelles, etc.

En el cas d’haver de construir latrines cal situar-les lluny dels cursos d’aigua i tenir cubells per recollir els papers i residus d’higiene personal. A l’acabar el campament cal tapar correctament la latrina amb terra perquè les restes orgàniques es descomponguin de forma natural.

Soroll

Quan pensem en campaments ecològics moltes vegades ens centrem en els residus sense tenir en compte altres impactes. Els sorolls estridents poden afectar tant a les persones veïnes del terreny com a la fauna de la zona.

Durant el dia intentarem evitar els sorolls forts així com els altaveus a nivells elevats. A la nit farem silenci per respectar el descans de les persones veïnes i respectar l’hàbitat de la fauna nocturna.

També és interessant aprofitar que estem uns dies envoltats de natura per submergir-nos-hi i desconnectar de les tecnologies i pantalles. Quins sons hi ha al bosc? Podem identificar animals només escoltant?

Transport públic

Accedir al terreny amb transport públic és l’opció de mobilitat més ecològica i, a més, també la més econòmica.

Viatjar a certs punts de Catalunya amb transport públic no sempre és fàcil però segur que acabarem trobant la manera. Cal analitzar les diferents opcions i recorreguts, consultar els horaris i fer una bona planificació del trajecte.

Quan viatgem en autobús de línia, si som un grup nombrós cal avisar amb antel·lació, ja que potser és necessari que la companyia reforci el servei.

Fem servei

I si a més de minimitzar el nostre impacte durant els campaments volem millorar l’estat de l’entorn també podem realitzar un Servei Ambiental.

El projecte Fem Servei als Campaments us facilita els tràmits per a realitzar diferents serveis ambientals en els terrenys d’acampada i/o en l’entorn més proper.

 

 

Quan marxem de campaments, que la natura no ens noti!

 

Altres articles d'interès: