La millor tovalloleta és la que no utilitzem

La tendència de l’acampada ens porta a preferir els terrenys que disposin de vàters que funcionin amb aigua. Aquesta és una elecció que fa cada grup però no ens hem d‘oblidar que si escollim aquest sistema cal pensar igualment la gestió que farem d’aquesta instal·lació. Amb gestió no ens referim només a la neteja i en controlar si s’acaba el paper higiènic, també haurem de pensar què farem amb els altres residus que es generen en un vàter. Els més comuns serien les compreses i els tampons però, que passa amb les tovalloletes humides?

Durant els últims anys la utilització de les tovalloletes humides ha augmentat de forma exponencial. Va començar sent un producte utilitzat només pels nadons que mica mica ha anat fent-se un lloc també en la nostra pròpia higiene i en altres usos com desmaquillar-se o netejar la llar.

Aquest producte té dos conseqüències importants: l’impacte ambiental i les repercussions en la salut.

Està demostrat que els productes que contenen les tovalloletes tant per donar olor com per blanquejar tenen un efecte nociu per al cos humà. A més del cost que suposa utilitzar productes d’usar i llençar.

Pel que fa al medi ambient, es tracta d’un residu molt problemàtic. Estan formades per un material molt resistent que, a diferència del paper higiènic, no es desfà. Les tovalloletes es desfilen i es barregen amb altres residus provocant grans embussos a les canonades, al clavegueram i a les depuradores quan les llencem pel vàter.

A més, algunes poden acabar al mar provocant greus problemes en aquest medi. Algunes espècies ho confonen amb aliment i sinó, al degradar-se s'acaben convertint en microplàstics que afecten a tota la vida marina.

A part d’aquests problemes, també cal tenir en compte la despesa de recursos necessària per a fabricar-les i l’impacte associat al teixit utilitzat.

Així doncs, la opció més ecològica seria no utilitzar-les. Hi ha moltes alternatives com les esponges, el paper higiènic o les tovalloletes de roba.

Consells durant les activitats de lleure

  • Si fem tallers com els de maquillatge, ens podem rentar la cara amb aigua i sabó i, si és necessari, fer servir una esponja.
  • Per netejar superfícies sempre utilitzarem baietes o draps.
  • No inclourem a la llista de coses que s’han de posar a la motxilla les tovalloletes, segur que cada infant troba altres alternatives ben originals.
  • Podem organitzar tallers i xerrades amb el grup d’infants per treballar aquesta problemàtica.

Què cal fer si finalment n’utilitzem?

  • No tirar-les mai pel vàter, encara que l’envàs indiqui que es pot fer
  • Sempre s’han de llençar al rebuig encara que la seva gestió posterior en abocadors o incineradors també genera problemes ja que no són productes reciclables.
  • Intentar fer una compra conscient escollint marques amb menys impacte ambiental i menys repercussions sobre la salut, incloent l’envàs.
  • Treballar per reduir el seu ús tant com puguem
  • Participar en iniciatives i campanyes per a reduït l’ús de les tovalloletes

Recursos per preparar activitats