Tot allò que necessites saber per marxar de campaments

Ja s’acosten els campaments i és moment d’acabar de planificar tots els detalls per viure una aventura inoblidable!

En aquest article us fem un recull d’informacions que us poden ser útils abans i durant els campaments. Clicant en els diferents enllaços podreu aprofundir en cada temàtica.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: AEiG Mestre Güell - Roger de Llúria

 

Per marxar de campaments, primer de tot hem de conèixer la normativa de lleure que aplica i confirmar que complim tot el què es demana.

Una vegada tancada la part de documentació i permisos cal preveure altres aspectes que ens ajudaran a tenir uns campaments segurs, ben organitzats i pedagògics.

Saber reaccionar en casos d’accidents i emergències és molt important per reduir les conseqüències d’aquests. Abans de marxar cal que integrem alguns coneixements de primers auxilis per poder reaccionar amb rapidesa i seguretat. A més, serà obligatori disposar d’un bon pla d’emergències que haurem redactat prèviament i que haurem interioritzar per saber dur a terme en cas de necessitar-ho.

Un altre tema que pot condicionar els nostres campaments és la meteorologia; la pluja, el fred, el vent, les onades de calor, poden afectar les nostres activitats. Cal que tinguem alternatives en cas de necessitar canviar la planificació però a més a més, és interessant aprendre a predir la climatologia ja que ens permetrà anticipar-nos als esdeveniments. En cas de pluja, no cal alarmar-se, simplement cal estar ben preparades i saber com adaptar-nos-hi.

Si marxem de ruta la organització prèvia serà imprescindible per aconseguir un bon funcionament. A més, cal que aquestes s'adeqüin a l’edat i característiques del nostre grup.

Quan comencem a pensar les activitats també podem plantejar realitzar un servei en el medi natural per conscienciar als infants i joves de la importància de cuidar l’entorn natural.

I si compartim l’experiència amb més gent? Conviure amb un altre un grup pot ser molt enriquidor i la manera de crear vincles amb altres entitats.

Si hem escollit un terreny d’acampada sense vàter haurem de construir unes latrines però cal fer-les i gestionar-les bé per minimitzar el nostre impacte al medi.

Durant els campaments és quan l’aprenentatge es fa realment vivencial, per aquest motiu, les nostres accions marcaran clarament els valors que aprenguin els infants i joves. Aconseguir uns campaments ecològics no és fàcil però amb una mica d’imaginació segur que trobem bones idees. Serà necessari també fer tot el possible per reduir els residus i reciclar.

L’alimentació i els hàbits saludables també es mereixen que hi prestem atenció. Habilitar una bona intendència i tenir cura de quins aliments consumim serà imprescindible per treballar uns bons hàbits alimentaris.

No ens podem oblidar que quan anem de campaments no només convivim en un entorn natural sinó que també formem part d’un entorn social que cal respectar i, perquè no, interactuar.

I finalment, es poden aprofitar els campaments per treballar un munt de temàtiques que facin reflexionar a infants i joves. Aquests articles expliquen i proporcionen recursos sobre temes d’actualitat:

I ara sí que us desitgem uns feliços campaments plens d'aventures, aprenentatges i moltes emocions!!

Foto: AEiG Mestre Güell - Roger de Llúria