Un mar de plàstics

Actualment es parla molt de l’estat dels nostres ecosistemes i sobretot del de oceans i mars. El gran augment del consum de plàstics en el nostre dia a dia està afectant directament a l’entorn natural, els animals i a la salut humana. No només els residus de grans volums són un problema sinó que hi ha altres contaminants que no veiem però que tenen un gran impacte.

Estudis recents demostren un gran augment de la presencia de microplàstics però què són, com ens afecten i què hi podem fer?

 

Els microplàstics són fragments inferiors a 5 mm que poden venir del trencament de trossos més grans o d’haver-se fabricat directament així. És el cas dels microplàstics que s’utilitzen en la fabricació de productes d’higiene i neteja com per exemple els exfoliants, les pastes de dents o els detergents; es calcula que cada pot de 100 ml pot contenir entre 130.000 i 2,8 milions d’aquestes diminutes partícules.

El problema està en que aquestes partícules arriben al mar a través dels desguassos ja que al ser tant petites no es queden atrapades en els filtres de les depuradores.

Així doncs, tot i que podem trobar contaminació per plàstics en els boscos i en d’altres ecosistemes terrestres, la problemàtica més greu es troba en els rius, mars i oceans. La gran quantitat de plàstic generat, la fàcil dispersió i el lent procés de degradació fan que sigui una de les grans preocupacions actuals.

Estudis recents demostren que la presència dels microplàstics estan afectant la salut dels animals marins i, a més, es transfereixen al llarg de la cadena alimentària acabant sent ingerits per les persones.

Reduir l’ús i l’impacte que els plàstics tenen sobre els ecosistemes és responsabilitat de tots i totes, tant de les administracions públiques com de la ciutadania.

L’ús del plàstic és insostenible i és un clar exemple dels impactes de la cultura dels productes d’un sol ús. Per això cal anar a l’origen del problema i, en primer lloc, reduir la quantitat de plàstic que es posa en circulació i, tot seguit, apostar per la reutilització.

L'educació en el lleure té un paper molt important en la conscienciació d’infants i joves davant d’aquesta problemàtica. A part de realitzar activitats i debats, durant els campaments és un molt bon moment per educar amb l’exemple i triar formes de funcionar reduint la presència de plàstics.

Foto: AEiG Roger de Flor

 

Aquestes en són algunes idees:

  • Utilitzem sabons biodegradables lliures de contaminants i de microplàstics en la seva composició protegint així el medi ambient i la nostra salut. Si és possible comprem-los a granel o en envasos de gran format per reduir la quantitat de plàstic. També és important evitar utilitzar-los al riu directament; utilitzem cubells i llencem l’aigua amb sabó en clots perquè sigui la terra qui faci de filtre.

  • A l’hora de fer la compra és quan realment podem evitar el consum innecessari de plàstics. Escollim productes a granel i a l’engròs evitant els que estan envasats en excés. Anem a comprar portant les nostres bosses, caixes o carretó. I si podem triem el comerç de proximitat. Les begudes i líquids es poden comprar en envasos retornables.

  • Normalment ja ho fem durant els campaments, però cal que portem de casa els nostres plats i coberts per no utilitzar-ne de plàstic d’un sol ús.

  • Intentarem beure aigua de l’aixeta, no embotellada. Si en el terreny no disposem d’aigua potable la podem potabilitzar nosaltres comprant un producte especial a la farmàcia.

  • Com que evitar el consum total de plàstics és molt difícil, segur que acabarem generant residus que cal llençar en el contenidor de recollida selectiva corresponent. Si acumulem les escombraries en el campament cal que estiguin dins un contenidor resistent per evitar que els animals les escampin per l’entorn.

  • Siguem creatives, intentem donar un nou ús als envasos una vegada estiguin buits. Ens poden servir per a contenir altres coses o per a fer tallers amb els infants.

  • Fem partícips als infants i joves d’aquestes iniciatives per conscienciar-los de la necessitats de reduir els plàstics i de protegir l’entorn natural.

  • I si volem contribuir a deixar el món una mica millor de com l’hem trobat també podem realitzar un servei com la neteja de platges i rius, activitats de conscienciació de la població, etc.

Les nostres accions tenen un impacte en l’entorn per tant, cal que ens esforcem en cuidar el planeta que ens acull.

Que la natura no ens noti!

 

Altres recursos:

 

Foto: AEiG Torrent de les Bruixes