Iniciem el curs amb la primera sortida conjunta

Per aquestes èpoques molts grups fan les sortides d’inici de curs marxant tot l’agrupament o esplai. Alguns grups opten per les cases de colònies però, aprofitant que encara fa bon temps, d’altres prefereixen marxar d’acampada.

Si organitzem un campament amb un grup molt nombrós i només per un cap de setmana cal que tinguem en compte certs aspectes per gaudir d’una bona experiència i intentar minimitzar al màxim l’impacte en l’entorn on ens trobem.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: AEiG Xaloc (MEG)

 

 

"Quants més serem a taula"

En el moment de muntar el campament cal tenir en compte que necessitarem molt espai i que aquest ha d’estar ben distribuït. Com en totes les acampades cal distingir 4 zones: tendes, cuina, menjador i espai de joc. A més, si el terreny no disposa de vàters haurem de construir també una zona de latrines; és molt important habilitar aquest espai per evitar els "vàters pirates"; encara que només estiguem una sola nit els residus orgànics també s’han de gestionar correctament.

Pel què fa a la distribució de cada espai hem de decidir si ens dividirem per edats o estarem tots junts. A la zona de tendes la millor opció pot ser dividir-nos per edats per si no anem a dormir tots a la mateixa hora, d’aquesta manera no ens molestarem els uns als altres. En canvi, el menjador i l’espai de joc pot ser un espai comú per crear un ambient de germanor.

"Sol, solet, vine’m a veure"

Per aquest tipus de sortides haurem de fer un bon seguiment de la previsió meteorològica ja que si cal evacuar o fer canvi de plans pot ser més complicat amb grups nombrosos.

Si durant la setmana la probabilitat de pluges és molt alta la millor opció serà canviar de data la sortida.

Però de vegades aquesta opció no és viable, en aquest cas haurem de preveure una forma d’aixopluc amb suficient espai per tot el grup. Podem preguntar prèviament al terreny d’acampada si es disposa d’un espai en el mateix terreny o proper a ell, també podem buscar una opció al poble preguntant a l’Ajuntament o a entitats socials. Si cap d’aquestes opcions ens funciona haurem d’aconseguir una carpa ben grossa per plantar al terreny i poder aixoplugar als infants.

"Oh, benvinguts, passeu, passeu"

Moltes vegades, en aquest tipus de sortides, l’últim dia convidem a les famílies per dinar conjuntament. En aquests casos encara augmentem més l’impacte de persones en el terreny, per tant, hem de ser molt curosos.

En primer lloc hem de tenir clara la logística del dinar: qui cuinarà? Com han de ser els estris per cuinar menjar per tanta gent? Qui anirà a comprar i quines quantitats necessitarem?

També hem de pensar prèviament la distribució: a on cuinarem el dinar? A on menjarem? Farem una rotllana o ens situarem per grups?

Un tema també important i que de vegades hi prestem poca atenció són els vàters. Tot i que acampen en un terreny amb suficients serveis pel grup, és possible que el dia que venen les famílies se’ns quedin curts. En aquest cas haurem de pensar si cal buscar una alternativa o si amb una bona organització ja en tenim prou. El què sí que haurem de fer és assignar una persona encarregada de vetllar perquè els vàters estiguin en bon estat durant tot el dia i que se’n faci un bon ús. Segurament també caldrà reposar el paper higiènic en vàries ocasions.

Finalment, si el terreny on estem no s’hi pot accedir amb transport públic, és molt probable que cada família utilitzi el seu cotxe particular. El volum de cotxes que es poden arribar a concentrar pot ser molt elevat i tenir molt impacte en l’entorn on ens trobem. Per aquest motiu, és imprescindible buscar zones adequades per a aparcar els cotxes. En molts casos serà suficient preguntant a la persona responsable del terreny d’acampada i seguint les seves indicacions. En altres casos haurem de buscar aparcaments públics o camins rurals on es pugui deixar els cotxes sense afectar ni a la circulació ni a les finques privades de la zona. És molt important controlar que cap família acabi en el camp de conreu d’algun veí o veïna, de vegades aquests no estan sembrats i es pot arribar a pensar que són esplanades sense cap ús agrícola.

Els indicadors de pàrquing ens seran d’utilitat i recomanar a les famílies que comparteixin cotxes minimitzarà l’impacte al medi.

"L’hora dels adéus..."

De vegades, després d’un cap de setmana intens, quan acabem de dinar el diumenge ens entren les presses per marxar a casa però abans hem de recollir!

Com que som moltes persones podem organitzar-nos per grups i ser més eficients; així segur que deixarem el terreny i l’entorn millor de com l’hem trobat. Les tasques que no podem oblidar són les següents:

  • Recollir tot el material
  • Netejar les instal·lacions del terreny
  • Si hem fet latrina cal clausurar-la correctament
  • Repassar que no quedin papers pel terra, cordills penjats o piquetes clavades al terra
  • Comprovar que a les finques veïnes no hi hem deixat cap tipus de deixalla
  • Emportar-nos les escombraries que hem generat durant el campament

I una cosa molt important! Acomiadar-nos i agrair la hospitalitat a les persones responsables del terreny!

I recordeu...quan marxem de campaments o de sortida de cap de setmana cal que "la natura no ens noti"!

Foto: AEIG Flor de Neu (MEG)

 

Articles i pàgines web on podem trobar consells útils: