Esports a la muntanya respectuosos: 10 consells en el Dia Internacional de les Muntanyes

El proper 11 de desembre és el Dia Internacional de les Muntanyes, instaurat per L'Assemblea General de les Nacions Unides l'any 2002 per crear consciència de la importància que tenen les muntanyes per a la vida i per crear aliances que produeixin un canvi positiu a les muntanyes i les terres altes del món.

Aprofitem l'ocasió per publicar 10 consells per ser respectuosos amb el medi natural quan practiquem esports de muntanya:

1. Quan anem al riu a banyar-nos, mirem de buscar un tram que la gent del poble ja faci servir, per tal de no afectar els trams més inalterats. . En el cas que anem al mar a bussejar, evitem fer de col·leccionistes d'espècies marines i limitem-nos a contemplar-les al seu hàbitat natural. Al riu i al mar, respectem també les zones declarades com a Reserva.

2. Quan fem excursionisme, mirem de respectar sempre la vida salvatge. Circulem pels camins ja existents,  evitant dreceres que acaben provocant molta erosió. Respectem els conreus i la vida dels pagesos. Consulteu la Campanya de bones pràctiques ambientals a les excursions (Secció de Natura de la Unió Excursionista de Sabadell).

3. Quan collim bolets, fem palanca amb el ganivet i collim tot el bolet. Recollim els bolets en cistells i no en bosses de plàstic (d'aquesta manera les partícules generatives dels bolets - les espores- són recuperades pel bosc). Agafem només els bolets que identifiquem sense cap mena de dubtes. Consulteu Els 10 manaments del bon boletaire.

4. Quan estiguem recol·lectant fruits i plantes, no collim mai quantitats excessives. Respectem sempre la propietat privada, com també les regulacions restrictives en espais naturals.

5. Si fem fotografia de natura, no ens acostem massa als animals ni els perseguim. Siguem especialment curosos amb els nius d'ocells. Tinguem en compte que està prohibit fotografiar diverses espècies durant l'època de cria, i per poder fotografiar certs animals dins d'alguns espais protegits cal un permís especial; informem-nos-en.

6. Quan anem en BTT, circulem pels camins amples i deixem els corriols del bosc per anar a peu. Evitem especialment anar pels corriols que ressegueixen rius i rieres. Evitem també fer camp a través. En alguns parcs la circulació en bicicleta està regulada; informem-nos i respectem sempre les restriccions (per exemple, veieu Decàleg del bon ciclista a Collserola).

7. Quan fem esports d'hivern, mirem de fer el mínim soroll i no destorbar la fauna

8. Quan practiquem l'escalada, informem-nos de les regulacions i anem als llocs permesos. Fem servir zones equipades sense obrir noves vies, i els recorreguts d'accés a les vies pels camins senyalitzats. Als penya-segats vigilem de no destruir la vegetació, molt sensible. Evitem fer excessiu soroll. . Minimitzem l'ús de magnesi, sobretot a l'hivern i en vies fàcils.

9. Quan practiquem barranquisme, anem sempre en grups organitzats guiats per experts i mantenim el màxim de silenci dins el barranc. Evitem banyar-nos en zones declarades com a Reserva per causa de la riquesa de la seva fauna aquàtica (consulteu, per exemple, les regulacions al Parc Natural dels Ports).

10. Quan practiquem l'espeleologia, emportem-nos les deixalles cap a casa i evitem contaminar les aigües subterrànies. Informem-nos de les normatives reguladores de l'activitat. I evitem practicar aquest esport en època de cria de rat-penats (finals de primavera-principis d'estiu). Consulteu Cavitats amb fauna salvatge protegida (Federació Catalana d'Espeleologia).

   

  Actes del Dia Internacional de les Muntanyes:

  Tertúlia "Sostenibilitat a la muntanya» (10/12/15, Barcelona)

  Xerrada "Paisatges culturals dels Pirineus” (11/12/15, Ordino)

   

  Entitats que treballen per les muntanyes:

  Mountain Wilderness de Catalunya. "Mountain Wilderness"- Alpinistes de tot el món en defensa de l'alta muntanya.

  Red Montañas. Plataforma persones i col·lectius d'àmbit estata (també catalans), per difondre la necessitat de protegir les muntanyes. A la pàgina web trobareu recursos didàctics sobre les muntanyes.

  Projecte Boscos de Muntanya. Entitat que preserva i millora els boscos i paisatges tradicionals de muntanya als Pirineus catalans, mitjançant l’organització d’estades de voluntariat per a adults.

  Pirineu-DEPANA. Projectes per a la conservació del Pirineu (ecosistemes, fauna, paisatge, cultura, turisme sostenible i producció agrària ecològica), mitjançant l'educació ambiental i la participació per conscienciar a la població.

  Ós bru als Pirineus: món rural viu. Projecte d'AccióNatura per la conservació de l’ós bru als Pirineus catalans, de forma compatibile amb la població local i les formes de vida tradicionals de muntanya, i potenciar l’ecoturisme.