Toc-toc...qui viu aquí?

Quan marxem de campaments posem molta atenció a la nostra relació amb l’entorn natural que ens acull però no podem oblidar que també hi ha un entorn social amb el que haurem de conviure durant uns dies.

Creant vincles de fraternitat amb els habitants del lloc on ens trobem ens permetrà conèixer millor la realitat de la zona, sentir-nos més acollits, rebre ajuda si ens cal i difondre una visió positiva de les acampades arreu del territori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Foto: AEiG Roca Guillera

 

Els següents consells ens poden ajudar a treballar les relacions del nostre grup amb l’entorn social:

Buscar informació de la zona prèviament

Buscar informació del lloc on realitzarem els nostres campaments ens permetrà conèixer millor la realitat i els costums de la zona i, d’aquesta manera, adaptar-nos-hi millor.

Cal que motivem al grup d’infants a realitzar aquesta cerca d’informació perquè se sentin part de la gent amb la que compartiran espai durant uns dies.

A més, aquesta cerca ens donarà idees per preparar les activitats i excursions o, fins i tot, per l’eix d’animació.

La descoberta

La descoberta consisteix en dividir la unitat en grups que aniran a realitzar unes proves al poble on estem acampats.

Aquesta activitat no només dóna autonomia als infants que la realitzen sinó que ens serveix per presentar-nos a la gent del poble i fer-los partíceps de les nostres activitats. A més, també ens proporciona més informació del municipi i fa que la relació amb els seus habitants sigui més estreta.

Hem de tenir en compte però que no podem envair la intimitat de les persones, per tant, cal que pensem sempre activitats respectuoses amb les persones i l’entorn, i que demanem permís per a realitzar-les.

Adaptar-nos a les seves dinàmiques, respectar els seus costums

Quan sortim de casa, ja sigui en el mateix país o fora d’aquest, és important respectar les tradicions i costums del lloc on estem. Algunes activitats poden destorbar el dia a dia dels habitants i per això cal readaptar-les o modificar-les.

Encara que sembli més evident aquesta necessitat d’adaptació quan sortim fora del país, a casa nostra també és important. Cada poble té el seu funcionament propi que hem de conèixer i respectar.

Normalment en tindrem prou parlant amb la gent del poble i informant-los d’aquelles activitats que els puguin afectar.

Fem servei

També podem optar per no només adaptar-nos a l’entorn sinó intentar realitzar alguna millora.

Si decidim fer un servei ja sigui ambiental o social, cal que ens coordinem amb la gent de la zona per realitzar accions que realment siguin útils i adients a les necessitats tant de l’entorn com de la gent que hi habita

Des de Campaments i Més es proposen serveis, en alguns terrenys de la xarxa, pactats amb els actors implicats a través del projecte Fem servei als campaments.

Convidar-los a una activitat

Si volem que la relació sigui més estreta fins i tot podem convidar als veïns i a les veïnes a participar d’algunes de les activitats del campament com algun àpat, una vetlla, etc.

Compartir espais lúdics genera bon ambient i permet conèixer una mica més a les persones que ens envolten.

També és una forma d’obrir-nos a la societat perquè la gent conegui i entengui des de dins en què consisteix això de l’educació en el lleure.

Minimitzar el nostre impacte

Ja sigui en entorn urbà, rural o natural, envoltats de fauna o de persones, sempre hem de tenir cura de realitzar el menor impacte possible.

Algunes idees per tenir en compte:

  • Evitar els sorolls estridents i continuats
  • No deixar escombraries en el lloc del campament ni pels llocs on ens movem
  • Retornar tot el què ens hagin prestat
  • Netejar el què haguem fet servir
  • No trepitjar ni els camps ni els conreus
  • Deixar les tanques pel bestiar com les hem trobat
  • Respectar els marges dels camins, les fonts, cabanes de pastor i els elements històrics com esglésies, castells, masies, etc.
  • No deixar troncs, pedres i forats en els terrenys d’acampada; això dificulta la tasca de segar.

Si tenim un bon comportament de ben segur que les persones de la zona estaran encantades de que hi tornem alguna vegada!

L’hora dels adéus

S’acaba el campament... ens fem de nou la motxilla, recollim, netegem i, molt important, ens acomiadem de les persones que ens han acompanyat en aquesta aventura. La propietària del terreny d’acampada que tantes vegades li hem trucat a la porta, el botiguer del queviures del poble que ens ha aconseguit tot el que hem necessitat, l’alcaldessa que ens va buscar un espai per passar el dia de pluges, l’avi centenari que tantes histories ens ha explicat... tota aquesta gent ha compartit amb nosaltres moltes estones també de forma voluntària i què millor que agrair-ho i acomiadar-nos abans de marxar.

 

De campaments, cuidem la natura i també a les persones!

Foto: Trobada d'Escoltes i Guies de Tarragona (Bajoca)