Aprofitem els campaments per vigilar l'estat dels nostres boscos

El projecte Alerta Forestal té com a objectiu analitzar l’estat de salut actual dels boscos catalans i preveure per mitjà de models de simulació com serà l’estat de salut d’aquests boscos en el futur, tenint en compte el canvi climàtic i altres canvis ambientals que s’estan produint a escala global i local. Aquests estudis seran importants també per preveure com aquests canvis en la salut dels boscos poden afectar la salut de les persones.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: AEiG Sant Cugat de Salt

 

 

Quan marxem de campaments podem aprofitar que estem en contacte amb la natura per contribuir en el projecte i a més, sensibilitzar els infants i joves de la necessitats de conservar els nostres boscos.

Per participar a la recollida de dades no cal que siguem persones expertes en temes forestals; des de l’equip d’Alerta Forestal ens ajudaran a reconèixer les principals espècies d’arbres que formen els nostres boscos i a valorar l’estat de salut del bosc en relació a cada alerta (plagues, sequeres, ventades, etc.).

Es faran diferents crides a participar al llarg de l’any en funció del què estigui passant al bosc. Així doncs, abans de marxar de campaments cal consultar quines dades s’estan recollint. Durant els campaments anirem recollint les dades per després incorporar-les en el projecte.

Amb les dades s’aniran creant els mapes de predicció que seran el punt de partida per saber cap a on anem si continuem actuant com fins ara, valorar què podem fer per millorar l’estat de salut dels boscos, conèixer com pot canviar la relació entre la nostra salut i la salut del bosc i pensar quines accions hauríem de dur a terme per mantenir i millorar aquesta relació.

Projectes com aquest ajuden a que els infants i joves siguin protagonistes de la conservació de la natura del nostre país.

Per més informació sobre altres projectes de Ciència Ciutadana podeu consultar l’article Fem ciència ciutadana? i per entendre una de les plagues que podem observar per participar en la recollida de dades l'article Si anem a la muntanya compta amb la processionària!.

 

Una altra iniciativa ambiental però amb un abast més global és el moviment Fridays for Future. Es tracta d’una vaga climàtica estudiantil. Es convoca a tota la comunitat estudiantil a fer parades simbòliques els divendres per reclamar als polítics una major consciència ambiental i actuacions reals davant el clar deteriorament del planeta.

Aquesta iniciativa ve impulsada per una jove sueca anomenada Greta Thunberg. Amb només 16 anys, les seves paraules davant la conferencia del clima de la ONU han tingut un impacte en la societat sense precedents.

 

Participar en projectes actuals i sobretot impulsats per gent jove farà que els nostres infants desenvolupin un esperit crític propi i una voluntat per canviar aquelles coses que creuen que no funcionen.

Foto: AEiG Jaume Caresmar- Mº Antònia Salvà